4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Alfa Romeo MiTo 1.3 MultiJet vs ECO vs 1.4 GPL Turbo

Υγραέριο ή ντίζελ;

Με το κόστος των καυσίμων να έχει εκτοξευθεί, οι οδηγοί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, που το ιταλικό Gruppo προσφέρει μέσα από μια ποικιλία μοντέλων. Συγκρίνουμε λύσεις και καταγράφουμε οφέλη...

ΣΕ ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, μπορεί το ντίζελ να παραμένει απαγορευμένος καρπός και το υγραέριο να ανθεί σταδιακά, αυτό όμως δεν εμπόδισε τη Fiat Auto Hellas να μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε μια γερή γεύση από το πολύπλευρο ταλέντο της στα μικρά αυτοκίνητα. Για τα Panda και Bravo μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Εδώ θα θέλαμε να ασχοληθούμε ταυτόχρονα με δύο διαφορετικές εκδοχές της Alfa Romeo MiΤo, αμφότερες με ιταλικές πινακίδες, μιας και η διάθεσή τους στη χώρα μας δεν έχει ξεκινήσει κανονικά.

Ο αγώνας αρχίζει!
Κάτω από το καπό της μπλε MiTo βρίσκεται ένας μικρός 1.300άρης πετρελαιοκινητήρας (ήδη έχει φθάσει στην τρίτη γενιά εξέλιξης), όπου οι οκτώ ψεκασμοί ανά χρόνο περιστροφής του βελτιώνουν την καύση, μειώνοντας παράλληλα ρύπους (104 γρ./χλμ) και κατανάλωση (4 λίτρα/100 χλμ.). Στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, μιλάμε για την έκδοση ECO, η οποία διαθέτει σύστημα Start/Stop και ένδειξη αλλαγής ταχύτητας, για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.
Στην άλλη άκρη του ρινγκ, με την... καναρινί φορεσιά βρίσκεται η υγραεριοκίνητη έκδοση (GPL). Το ενδιαφέρον, όμως, εδώ είναι ότι δε συνδυάζεται με έναν υποτονικό ατμοσφαιρικό κινητήρα, αλλά με ένα μικρό τούρμπο T-Jet 120 ίππων. Κοινός παρονομαστής η άφθονη ροπή, που αποτέλεσε και το κυριότερο σημείο αντιπαράθεσης. Η πετρελαιοκίνητη MiTo είναι ζωντανή από χαμηλά (μέγιστη ροπή: 20,4 χλγμ. στις 1.500 σ.α.λ.), αλλά το μικρό ωφέλιμο φάσμα σε αναγκάζει σε διαρκή ενασχόληση με το κιβώτιο, το οποίο δε διακρίνεται για το ομαλό κούμπωμα των σχέσεων. Το τελευταίο ισχύει και για την άλλη ΜiΤo, μόνο που εδώ το ωφέλιμο φάσμα στροφών είναι σχεδόν διπλάσιο. Σε αυτόν το λόγο θα πρέπει να αποδοθεί και η κατά κράτος υποταγή της ντίζελ στις επιδόσεις, τόσο από στάση όσο και στις ρεπρίζ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στη ρεπρίζ 80-120 χλμ./ώρα με 4η και 5η η ντίζελ χρειάζεται 12 δλ. και 18,1 δλ., αντίστοιχα, τη στιγμή που η υγραεριοκίνητη αρκείται στα 11 δλ. και 12 δλ., αντίστοιχα. Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι η διαφορά στις επιδόσεις με χρήση βενζίνης έναντι υγραερίου είναι πολύ μικρή, μέσα στα όρια μιας φυσιολογικής απόκλισης.
Φυσικά, εκείνο που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι ο τομέας της κατανάλωσης. Στη συγκριτική μας διαδρομή -συνολικού μήκους 325 χλμ.-, η οποία φυσικά δεν περιορίστηκε εντός των τειχών της πόλης, η ντίζελ έκαψε 20 λίτρα πετρελαίου, κάτι που μεταφράζεται σε 28,3 ευρώ (τιμή λίτρου 1,417 ευρώ), ενώ από την άλλη πλευρά καταναλώθηκαν 31,3 λίτρα υγραερίου (θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι για λόγους ασφαλείας ποτέ δε γεμίζει τελείως το επιπλέον ρεζερβουάρ των 39 λίτρων αποθήκευσης υγραερίου υπό πίεση), που όμως μεταφράζονται σε 23 ευρώ (τιμή λίτρου 0,735 ευρώ).
Σε ό,τι αφορά τη μέση κατανάλωση, οι μετρήσεις μας έδειξαν ότι η ντίζελ αρκείται στα 6,4 λίτρα/100 χλμ., την ώρα που η υγραεριοκίνητη χρειάζεται γύρω στα 10,3 λίτρα/100 χλμ. (παραπλήσια είναι η τιμή και για την κατανάλωση με χρήση βενζίνης).

Στο ταμείο
Η πετρελαιοκίνητη MiTo τιμάται στα 17.300 ευρώ (Progression), ενώ για την έκδοση GPL δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμη τιμή. Με μια πολύ γενική εκτίμηση θα μπορούσαμε να την τοποθετήσουμε περίπου στα 20.000 ευρώ. Αν και η δεύτερη προηγείται καθαρά σε επίπεδο χρήσης (πολιτισμένη λειτουργία και επιδόσεις), εντούτοις η χαμηλότερη τιμή της ντίζελ γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της. Βέβαια, αυτό είναι ένα θεωρητικό δίλημμα για τη συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας, που δε δικαιούνται να την αποκτήσουν. Εάν, όμως, το δίλημμα τεθεί ανάμεσα στη βενζινοκίνητη (τόσο η έκδοση των 120 ίππων όσο και η νεότερη MultiAir των 135 ίππων χρειάζονται κατά μέσο όρο 10,4 λίτρα/100 χλμ.) και την υγραεριοκίνητη, τότε η δεύτερη μέσα σε περίπου 25.000 χλμ. θα έχει αποσβέσει το επιπλέον κόστος._ Σ. Τ.

ΥΠΕΡ
KATANΑΛΩΣΗ/ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΔΥΝΑΜΗ (GPL)

ΚΑΤΑ
ΚΙΒΩΤΙΟ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
- ΤΟ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕ ΤΟΥΡΜΠΟ
- Η ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
- ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΣΘΕΙ Η ΠΕΝΤΑΘΥΡΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜiΤo
- ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΘΟΡΥΒΟ ΣΤΟ ΡΕΛΑΝΤΙ Η ΝΤΙΖΕΛ
- ΤΟ DNA ΝΑ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ D

PANDA 1.2 GPL & 1.3 MultiJet
Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδόσεις του Panda γνωρίσαμε το μήνα που μας πέρασε. Πρόκειται, κατ’ αρχάς, για την υγραεριοκίνητη εκδοχή, η οποία στηρίζεται στην έκδοση βενζίνης των 1,2 λίτρων με 60 ίππους. To σύστημα έχει εξελιχθεί από την εταιρεία Landi Renzo και η συνεργασία με τη Fiat γίνεται μέσα στο εργοστάσιο μαζί με τα υπόλοιπα, «απλά» Panda. Η λειτουργία του συστήματος δεν εμφανίζει καμία ιδιαιτερότητα (υπάρχει το κλασικό μπουτόν επιλογής καυσίμου στο ταμπλό) ούτε απαιτεί κάποιον ιδιαίτερο χειρισμό. Επίσης, όλα τα χαρακτηριστικά του Panda (ευελιξία, καλή οδική συμπεριφορά κ.ά.) συναντώνται και εδώ, συνοδευόμενα από κατανάλωση αυξημένη κατά σχεδόν 1 λίτρο/100 χλμ., 1 λίτρο καυσίμου το οποίο κοστίζει δυόμισι φορές λιγότερο από ό,τι η βενζίνη βέβαια.
Η δεύτερη έκδοση του Panda που γνωρίσαμε είναι η πετρελαιοκίνητη, η οποία χρησιμοποιεί ένα καύσιμο ακριβότερο από το υγραέριο, ωστόσο καταναλώνει πολύ μικρότερες ποσότητες. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί, όμως, ότι και οι επιδόσεις είναι ασύγκριτα καλύτερες, ειδικά εν κινήσει, με αποτέλεσμα αυτό το Panda να είναι όντως διαφορετικό και πολύ καλύτερο. Τιμές δεν υπάρχουν για την έκδοση GPL, διότι το λανσάρισμα έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στο Δεκέμβριο με νεότερης γενιάς ρυθμίσεις και εκπομπές ρύπων σύμφωνες προς τη νόρμα Euro 5.

FIAT BRAVO 1.4 GPL
Δύσκολο έως αδύνατον να διακρίνεις ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που κινείται με υγραέριο. Η αρχιτεκτονική του μικρού ατμοσφαιρικού κινητήρα με την εισαγωγή στο πίσω μέρος κρύβει τα μπεκ του υγραερίου, μια νέα διαχείριση έρχεται να φροντίσει για τον ψεκασμό του νέου καυσίμου, ενώ ένα μικρό φίλτρο καθαρίζει σε υγρή ακόμη μορφή το υγραέριο πριν αυτό γίνει αέριο. Το αποτέλεσμα, με βάση την οικονομία, κρίνεται επιτυχημένο, αλλά σε καμία περίπτωση εντυπωσιακό. Οι 90 ίπποι δεν προορίζονται για συγκινήσεις, αλλά για λύσεις σε επίπεδο οικονομίας, όπου η κατανάλωση με υγραέριο είναι σχεδόν 1 λίτρο υψηλότερη από τα 8,9 λίτρα/100 χλμ. που διαπιστώσαμε με τη βενζίνη.

FIAT PUNTO EVO MultiJet
Μη σας μπερδεύει η απόδοση, αφού αυτό το Punto δε χρησιμοποιεί βενζίνη, αλλά πετρέλαιο. Η ροπή εντυπωσιάζει με την τιμή της, που φθάνει τα 32,6 χλγμ. Κάτω από τις 1.750 σ.α.λ. παρουσιάζεται νωθρό, ενώ από εκεί και πάνω ακολουθεί ένα ξέσπασμα. Οι ενδιάμεσες επιταχύνσεις ανήκουν στα θετικά του, με τις επιδόσεις όμως σε καμία περίπτωση να μην επηρεάζουν την κατανάλωση. Η μέση τιμή δοκιμής είναι 7,5 λίτρα/100 χλμ., με τα περισσότερα χιλιόμετρα από αυτά να είναι υπό πίεση. Αν είχε λίγο πιο ραφιναρισμένη συμπεριφορά ο κινητήρας, δύσκολα θα βρίσκαμε κάτι να του προσάψουμε. Η τιμή του, για τους προνομιούχους εκτός των αστικών κέντρων, είναι 20.350 ευρώ.

MΟΝΤΕΛΟ ΚΥΒΙΣΜΟΣ (κ.εκ.) ΙΣΧΥΣ (ίπποι/σ.α.λ.) ΡΟΠΗ (χλγμ./σ.α.λ.) 0-100 χλμ./ώρα* ΤΕΛΙΚΗ (χλμ./ώρα) ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (λίτρα/100 χλμ.)* CO2 (γρ./χλμ.)
BRAVO 1.4 GPL 1.368 90/5.000 13/4.500 14,8 (15,3) 179 8,9 (9,9) 134
PUNTO EVO MultiJet 1.598 120/3.750 32,6/1.750 10,6 193 7,5 119
PANDA 1.2 GPL 1.242 60/5.000 10,4/2.500 18,1 (17,9) 155 7 (7,9) 133 (116)
PANDA 1.3 MultiJet 1.248 75/4.000 14,8/1.400 14,9 165 5,7 110

*ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 4Τ
( ) ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ